Nå kan fraværsgrense komme på ungdomsskolen også,
om Åshaug i Høyre får det som han vil.

Fraværsgrensen på videregående skoler fungerer så bra, at politikerene nå også har begynt å se på om det kan være lurt å innføre ordningen i grunnskolen.

«Veldig dårlig ide«, svarer Elevorganisasjonen.

Høsten 2016 innførte regjeringen fraværsgrense i videregående skole. Det betyr at elever med mer enn 10 prosent udokumentert fravær ikke får karakter i faget de har vært borte fra.

Nå mener finanspolitisk talsperson Henrik Asheim i Høyre at resultatene er så gode at han også vil ha ordningen innført på ungdomsskolen.

– Det er slik at 22 000 elever i grunnskolen har mer enn én måneds fravær, sier Asheim i programmet «Politisk kvarter på NRK» torsdag.

Han mener høyt fravær i enkelte fag på grunnskolen automatisk skal utløse tiltak fra skolen sin side.

Elevorganisasjonen er ikke imponert.

Agathe Waage i Elevorganisasjonen er heller ikke spesielt imponert over Asheims forslag.

«Dette er en veldig dårlig idé«, sier hun.

Hun mener at fraværsgrensen i videregående skole har gjort at andelen elever som ikke blir får karakter i ett eller flere fag øker.

«Det er også større sannsynlighet for at elvene faller ut av skolen nå enn før fraværsgrensen ble innført, så vi synes dette er en fiasko», sier Waage.

Det er også større sannsynlighet for at elvene faller ut av skolen nå enn før fraværsgrensen ble innført, så vi synes dette er en fiasko

Venstre mener forslaget er merkelig
«Jeg synes det er et merkelig forslag. Det er allerede obligatorisk oppmøte på grunnskolen allerede, så det er ikke tillat med udokumentert fravær«, sier Guri Melby fra Venstre.

Hun sier at hun ikke klarer å se hvordan en fraværsgrense gjør det bedre eller lettere for elevene med høyt udokumentert fravær til å være mer på skolen.

«Dette er unødvendig og byråkratisk, og for meg virker dette som symbolpolitikk for å fremstå som handlekraftig til tross for at vi vet at det er andre tiltak som er viktigere for at elvene kommer på skolen«, sier Melby.